سیستم باز و بسته
سیستم باز و بسته چیست؟
برای پاسخ به این سوال که سیستم باز و بسته چیست، ابتدا بایستی سیستم را تعریف کرد. سيستم گروهی از عناصر متقابل یا مرتبط با یکدیگر هستند که بر اساس مجموعه ایی از قوانین عمل میکنند تا یک واحد کل را تشکیل دهند. سیستم ها بر محیط خود تاثیر میگذارند و از مرزها و محیط خود تاثیر میپذیرند.
مرزهای سیستم
هر سيستمي مرزي دارد كه آن را از محيط اطرافش جدا مي كند . در سيستمهاي سيستم مرز سيستم سخت و محكم و قابل تشخيص است . در سيستم هاي باز ، مرزها قابل انعطافند و تشخيص آنها دشوار است
برای کسب مشاوره بازرگانی بین الملل و ساختار سازمانی با ما در تماس باشید
سیستم بسته ( closed system )
سیستم بسته سیستمی است که ورود و خروج ماده و انرژی و اطلاعات در آن وجود ندارد و از محیط خود ایزوله هستند. به زبان ساده، با محيط خود ارتباط برقرار نمي كند. این سیستم بر اساس تفکر کلاسیک قادر بود تا با اتکا بر عوامل و نيروهاي داخلي و بدون ارتباط با محيط خارج، مسايل خود را از طريق سلسله مراتب و تقسيم كار و روابط رسمي در داخل دستگاه حل و فصل كند .
سيستم باز ( open system )
سيستمي باز است که با محيط اطراف خود كنش متقابل دارند و به طور دائم با محيط اطراف خود در تعامل هستند. لورديك فون برتالانفي در نيمه اول قرن بيستم نظريه سيستمي باز را ارائه داد. وي موجودات زنده را سيستمهاي بازي مي دانست كه با محيط خود ارتباط دارند و داراي حالت تعادل هستند .
خواص سيستم هاي باز
1- كليت و جامعيت وجودي :
سيستم در كليت وجود خود خواصي را ظاهر مي سازد كه در اجزاي آن به تنهايي وجود ندارد و ناشی از ارتباط اجزاء با يكديگر و نحوه تركيب نظم و سازمان يافتن آنهاست .
2- سلسله مراتب :
بر اساس كنت بولدينگ، در هر سيستم عناصري وجود دارد. آن عناصر به نوبه خود دارای سيستم هاي كوچكتري هستند كه ساخت و عملكرد ساده اي دارد . مثال جهان
3- همبستگي بين اجزاء :
هر جزء سيستم به نحوي با ساير اجزاء مرتبط است. اگر خللي در جزيي از آن وارد شود، ساير اجزاء از آن متاثر مي شوند .
4- تناسب بين اجزاء :
عدم تناسب اجزای سیستم به معنی ایجاد اختلال در کل سیستم است.
5- گرايش دايره وار :
به طور مثال در يك نظام توليدي وقتي كالايي توليد و به بازار عرضه میشود، با فروش آن درآمدی بدست می آید که مجدداً براي خريد مواد اوليه مورد استفاده قرار مي گيرد
6- خاصيت توليد مثل :
سيستم باز تمایل شدیدی به جاودانگي دارد . چنانچه در كار سيستم نقص پديد آيد، در رفع آن مي كوشد.
7- همپايي :
سيستم مي تواند از راه ها و مسيرهاي متفاوتي به هدف واحدي برسد . اين ويژگي سبب انعطاف پذيري در مطابقت با شرايط زمان و مكان و تغييرات محيطي میشود كه نشان از نظريه اقتضائي است .
8- گرايش به فنا :
در درون سيستم ها عواملي وجود دارد كه سيستم را از جهت اصلي آن منحرف مي كند و تمايل در جهت عدم تعادل دارند . سيستم براي جلوگيري از اين گرايش به فنا ناچار است با ايجاد آنتروپي منفي حيات خود را ادامه دهد .
9- گرايش به تکامل :
منظور از تكامل روند توسعه پيچيدگي و تنوع ساخت و خواص در اجزای یک سیستم است . تكامل ممكن است به صورت تدريجي يا با جهشي ناگهاني صورت مي گيرد . در سيستمهاي اجتماعي سازمانهاي ساده به تدريج به نظامهاي پيچيده با ساختاري متشكل تر و پيچيده تر تبديل مي شود .
10- گرايش به تعادل يا خود نگهداري پويا (هوموستاسيس) :
سيستم در حفظ متغيرهاي ضروري خود در محدوده اي معين به منظور ادامه حيات خود کوشاست.
برای کسب مشاوره بازرگانی بین الملل و ساختار سازمانی با ما در تماس باشید